Stichting Yoga Zwolle
al 40 jaar
Yoga voor jou

Onze aanpak

Waarom wij Jaarcursussen geven

Wij geven onze lessen in de vorm van Jaarcursussen. We hebben dan een langere periode om een programma op te bouwen en onze cursisten te leren kennen. Zo kunnen we ons afstemmen op de groep.
Naarmate je langer Yoga doet kun je meer profiteren van de ontspannende en harmoniserende werking. De vertrouwde setting ondersteunt je proces. 

Elke les staat wel op zichzelf en is een afgerond geheel. Waardoor het geen probleem is als je een keer een les mist. Sommige cursisten hebben een poosje nodig om te wennen, omdat Yoga echt iets anders is dan een sportles. De meeste cursisten ervaren de Yogales als een weldaad. 

Voordat je je inschrijft voor de Jaarcursus kun je eerst met ons kennismaken, met een proefles of proef maand, bij voorkeur bij de start van cursusjaar. 
Ook gedurende het cursusjaar kun je een proefles of proefmaand doen voor dat je je verbindt voor het hele cursusjaar.

Inhoud Yogales

Een Yogales is zorgvuldig opgebouwd. Tijdens de les spreekt de docent de oefeningen in en doet ze deze voor. De les begint met een stiltemoment, om je aandacht te verzamelen, naar binnen te keren en na te gaan hoe je je voelt. Dan volgen dynamische losmaakoefeningen, yoga asana’shoudingen of een yogaflow, ademoefeningen en we ronden af met een eindontspanning. 

In iedere les zijn er vertrouwde oefeningen en nieuwe combinaties. Eenvoudige houdingen en meer uitdagende oefeningen wisselen elkaar af, altijd opgebouwd vanuit een stabiele basis. Er zijn stilte en rust momenten en natuurlijk is er ook plezier. Vaak werken we met een thema. 

Het oefenen bestaat uit verschillende onderdelen: voorbereiden van een oefening, een beweging inzetten, een houding vasthouden of de beweging herhalen en de uitwerking navoelen. Dat leer je te doen met open aandacht voor alles wat er gebeurt: met je lichaam, je adem, je denken en voelen. Hierdoor leer jezelf beter kennen en dat werkt door in je dagelijks leven. Je leert ongezonde spanning herkennen en loslaten. Je wordt je bewust van je eigen energie en de invloed van je denken op je welbevinden. Je leert omgaan met grenzen en uitdaging.

Voor wie zijn de lessen geschikt?

De Yogalessen van Stichting Yoga Zwolle zijn geschikt voor iedereen. Jong of ouder, stram of lenig, beginners of gevorderden. Je oefent op je eigen niveau. We hebben ieder jaar weer nieuwe cursisten die willen kennismaken met Yoga en ook cursisten die al vele jaren de lessen bij ons volgen. In de Yoga raak je nooit uitgeleerd, er zit een gelaagdheid en diepgang in, die vaak pas na verloop van tijd merkbaar wordt. Naast de reguliere Hatha Yogalessen kun je ook kiezen voor Yin Yoga  Flow, Yoga en Meditatie en Yoga en Adem. Heb je klachten of ben je liefhebber van een zachte yogales ? Kies dan voor de Restorative Yogales. Ook zijn er ieder jaar workshops, waar je aan mee kunt doen.  

Reacties van cursisten

  • "Door het strekken en de adem, ervaar ik meer ruimte in mijn lichaam “
  • "Yoga is zo fijn, ik voel me weer een ander mens"
  • "Even weer mijn hele lichaam bij langs, mijzelf voelen"
  • "Na de yogales slaap ik altijd zo lekker"
  • "Nu voel ik veel eerder dat ik gespannen raak en kan ik daar ook iets aan doen"
  • "Uit mijn hoofd in mijn lichaam"
  • "In de loop van het cursusjaar is mijn rug steeds soepeler geworden, dat had ik nooit verwacht"
  • "Yoga speelt een belangrijke rol bij mijn persoonlijke groei"